* Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ιλισός ή Ιλισσός ή Σιλισσός ή Ειλισσός ή ρέμα της Καλλιρρόης (κατά τον Παυσανία, λέξη πελασγικής προέλευσης με προελληνική ρίζα), ήταν ονομαστός ποταμός των αρχαίων. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα ‘’Μικρά Μυστήρια’’, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα ‘’Ελευσίνια’’, όσο και με ‘’Διονυσιακές’’ τελετουργίες. Σύμφωνα με μαρτυρία του Στράβωνα, ο Ιλισσός ήταν “χειμαρρώδης, το πλέον θέρος δε μειούται τελείως” (το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού), ενώ ο Πλάτων τον αποκαλεί “υδάτιον” (ρεματάκι).

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση - Translate

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

[ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ (1748-1833): «Η ταλαίπωρος πατρίς μας, φίλε, σήμερον κινδυνεύει...



Dionisis Vitsos
ΑΘΗΝΑ

«Η ταλαίπωρος πατρίς μας, φίλε, σήμερον κινδυνεύει να πέσει από την Επτανησοβενετικήν ψώραν εις την Τουρκοφαναριωτικήν λέπρα, από Κόμητας και Καβαλλιέρους εις Πρίγκιπας και Βεϊζαντέδες.»
ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, (1831)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗ

 ~~~~~~~~

[ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ (1748-1833): Φιλόλογος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού. Από τη Σμύρνη. Πρωτοπόρος στην έκδοση έργων αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Θερμός υποστηρικτής της Καθαρεύουσας, σε αντίθεση με το Δ. Σολωμό και τους Επτανήσιους που πρέσβευαν τη Δημοτική.]

~~~~~

[ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ(1802-1873): Πολιτικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικαστικός. Από το Μελένικο Μακεδονίας, που σήμερα ανήκει στη Βουλγαρία.
Διετέλεσε Υπουργός Παιδείας, νομάρχης, μέλος του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικράτειας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.
Το 1832 διορίστηκε από την Αντιβασιλεία πρόεδρος του πενταμελούς δικαστηρίου του Ναυπλίου που δίκαζε τους Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα κ.ά. Ο Πολυζωίδης τότε μαζί με τον ζακύνθιο Γεώργιο Τερτσέτη, αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση καταδίκης τους σε θάνατο για εσχάτη προδοσία. Η κίνησή του προκάλεσε τη φυλάκιση και την άγρια κακοποίησή του από την Αντιβασιλεία, όπως και του Γ. Τερτσέτη.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου