* Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ιλισός ή Ιλισσός ή Σιλισσός ή Ειλισσός ή ρέμα της Καλλιρρόης (κατά τον Παυσανία, λέξη πελασγικής προέλευσης με προελληνική ρίζα), ήταν ονομαστός ποταμός των αρχαίων. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα ‘’Μικρά Μυστήρια’’, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα ‘’Ελευσίνια’’, όσο και με ‘’Διονυσιακές’’ τελετουργίες. Σύμφωνα με μαρτυρία του Στράβωνα, ο Ιλισσός ήταν “χειμαρρώδης, το πλέον θέρος δε μειούται τελείως” (το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού), ενώ ο Πλάτων τον αποκαλεί “υδάτιον” (ρεματάκι).

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση - Translate

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

«Βιβλία-Εκδότες-Βιβλιοπωλεία στα χρόνια της Παλιάς Αθήνας» (1834-1940)

Σιταράς Θωμάς
ΑΘΗΝΑ


«Βιβλία-Εκδότες-Βιβλιοπωλεία στα χρόνια της Παλιάς Αθήνας» (1834-1940)
Μια διάλεξη του Αθηναιογράφου Θωμά Σιταρά τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 18.00 στο νέο βιβλιοπωλείο BOOKS PLUS /ART & COFEE (Λεωφ. Πανεπιστημίου 37 έναντι της Εθνικής Βιβλιοθήκης)
Τι βιβλία άρεσαν στους Αθηναίους. Η διακίνηση του βιβλίου στο κέντρο της πόλης και τις φτωχοσυνοικίες. Οι εφημερίδες και τα δακρύβρεκτα μυθιστορήματα σε συνέχειες. «Ερωτικόν Επιστολάριον» το απόλυτον best-seller. 
Σπαρταριστά παραδείγματα. Όταν η «Εστία» πούλαγε και βούτυρο!!! Ναι, καλά διαβάσατε… Το πρώτο πορνογράφημα και η διακριτική του παράδοση. Και μια σοβαρή κριτική του χώρου από τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. 
Υποσχόμεθα διασκέδασιν πλήρη αττικού άλατος ουχί του ωφελίμου αμέτοχον…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου