* Ο «Ιλισσός» ήταν μηνιαίο, εικονογραφημένο περιοδικό, το οποίο εκδιδόταν στην Αθήνα από τον Μάιο του 1868 ως τον Απρίλιο του 1872.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ιλισός ή Ιλισσός ή Σιλισσός ή Ειλισσός ή ρέμα της Καλλιρρόης (κατά τον Παυσανία, λέξη πελασγικής προέλευσης με προελληνική ρίζα), ήταν ονομαστός ποταμός των αρχαίων. Οι Αθηναίοι θεωρούσαν τον Ιλισό ιερό και στις όχθες του διατηρούσαν βωμούς πολλών θεών, όπου τελούνταν τα ‘’Μικρά Μυστήρια’’, τα οποία σχετίζονταν τόσο με τα ‘’Ελευσίνια’’, όσο και με ‘’Διονυσιακές’’ τελετουργίες. Σύμφωνα με μαρτυρία του Στράβωνα, ο Ιλισσός ήταν “χειμαρρώδης, το πλέον θέρος δε μειούται τελείως” (το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού), ενώ ο Πλάτων τον αποκαλεί “υδάτιον” (ρεματάκι).

Η Φωτό Μου

Καθημερινά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: kepeme@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν' ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση - Translate

Άνθρωποι και Φύση πάνω από τα κέρδη

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς:


ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ;

Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς
Στους χρόνους του Όθωνα, υπήρχε ένας γνωστός, γραφικός και κουρελιάρης τύπος, ο Μανώλης Μπατίνος. Όλοι, στην τότε μικρή Αθήνα, τον γνώριζαν και τον συμπαθούσαν, γιατί έδινε χρώμα, γέλιο και ζωή στην πεζή καθημερινότητα. Οι κάτοικοι τού έδιναν συχνά κανένα παντελόνι ή κανένα σακάκι, αλλά αυτός δεν καταδεχόταν να τα πάρει, αφού δεν ένιωθε ζητιάνος. Κατά τη γνώμη του ήταν... ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος. Στεκόταν, ολημερίς, σε μία πλατεία και αράδιαζε ό,τι του κατέβαινε. Κάποτε, έτυχε να περάσει από εκεί ο πρωθυπουργός Ιωάννης Κωλέττης. Ο Μανώλης τον πλησίασε και τον ρώτησε, αν θα μπορούσε να βγάλει λόγο στη... Βουλή. Ο Κωλέττης (χαριτολογώντας) του απάντησε ότι θα του έδινε ευχαρίστως άδεια, αν πετούσε από πάνω του τα παλιόρουχα που φορούσε κι έβαζε άλλα ρούχα καλύτερα, πιο καθαρά κι επίσημα. Την άλλη μέρα ο Μανώλης παρουσιάστηκε στην πλατεία με τα ίδια ρούχα, αλλά φορούσε τα μέσα έξω. Ο κόσμος τον κοιτούσε έκπληκτος . Και τότε άκουσε αυτούς τους στίχους από το στόμα του Μανώλη Μπατίνου:

"Άλλαξε η Αθήνα όψη
σαν μαχαίρι δίχως κόψη,
πήρε κάτι απ’ την Ευρώπη
και ξεφούσκωσε σαν τόπι.
Άλλαξαν χαζοί και κούφοι
και μας κάναν κλωτσοσκούφι.
Άλλαξε κι ο Μανωλιός
κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς".

Σοφός προφήτης, λοιπόν, ο Μανώλης Μπατίνος, κι όχι τρελός, αφού προείδε τη σημερινή κατάντια της Ελλάδας, πριν από 160, πάνω κάτω, χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου